En av kunderna i affären berättade idag att han skulle hem och koka flädersaft. Åhh det som är så gott!
Beklagade mig för Uffe om att jag inte hade någon fläderbuske hemma, han berättar då att de har tonvis ute i Ylleröd och skickar ut mig för att plocka efter jobb.
Välklädd som jag var i flipflops var det ett stort äventyr. Runt de flesta buskarna var det fullt av höga nässlor så därför blev det en längre promenad ner till kossorna och efter lite trängsel med de kom jag fram till trädet och fick plockat en kasse blommor.
Tur att jag för ett tag sedan fick ärva mammas jättegryta :-)
Flädersaft ca 3liter
ca 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
2 liter vatten
2 kg socker
3 citroner
50 gram citronsyra
2 krm natriumbensoat (valfritt om du vill ha extra hållbar saft som håller länge i kylen och rätt länge i rumsvärme)
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå att dra i några dygn, fem dygn räcker.
Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).