Nyårsafton 2009 var helt perfekt!
Gästerna anlände vid 18 då förrätten intogs provade ett nytt recept:
Parmesankorgar med laxsallad.
4 portioner
100 g riven parmesan
4 skivor kallrökt lax
2 dl blandade sallatsblad
2 msk pesto
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
1. Värm ugnen till 225°.
2. Lägg bakplåtspappret på en plåt.
3. Ställ fyra ricksglas upp och ner.
4. Riv parmesanen grovt och lägg den i 4 rundlar på papperet.
5. Ställ in i ugnen tills osten smält och blivit lätt brun i kanten.
6. Låt svalna och lossa chipsen från bakplåtspappret med hjälp av en stekspade.
7. Lägg parmesanrudlarna på de upp och nervända glasen, så att de bildar korgar. Låt osten svalna.
8. Skär laxen i strimlor.
9. Ansa salladsbladen.
10. Blanda samman pesto och olja. Vänd ner i sallatsbladen och fördela i parmesankorgarna.
11. Toppa med lax och pinjenötter.
Mixen med lax, parmesan och pesto var super! Dock lyckades jag inte göra några korgar då osten stelnade väldigt fort utan det blev istället parmesan chips.
Till huvudrätt blev det Helstekt fläskfile med whiskeysås
600 gram fläskfilé(er)
smör
salt och peppar
Whiskysås
2 st Schalottenlök(ar)
smör
4 msk whisky
3 msk kalvfond, koncentrerad
3 dl vatten
1 dl grädde
1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Bryn köttet runtom i smör, salta och peppra rejält. Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en köttermometer mitt i en av filéerna. Sätt på ugnen på 100 grader.
2. Sätt in plåten med fläskfilé. Låt steka 25-30 minuter tills köttet är ca 70 grader varmt i mitten. Om köttet blir klart före de andra tillbehören kan det ligga och vila inlindad i bakplåtspapper eller folie tills det är dags för servering.
3. Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera. Vid servering: Häll i resten av whiskyn och smaka av såsen. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så blir den blank och slät. Tycker du att såsen är för tunn kan den redas med maizena utrört i lite vatten som tillsätts och får ett uppkok.
Detta serverade vi med potatiskroketter, sallad och vitlöksbröd. Mumma!
Till dessert blev det chokladfondue. Smälte mörk choklad och toblerone. I doppade vi ananas, jordgubbar, melon, kiwi, banan, vindruvor och marshmallows.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar