söndag 28 november 2010

Saffransgrisar








Första advent idag och det betyder bakning av lussekatter. Har de senaste åren gjort saffranshjärtan i stället då jag hittat ett bra recept på det.


Ingredienser
150 g smör
5 dl lättmjölk
2 paket saffran (à 0,5 g)
1 paket jäst för söta degar
1/2 burk kesella, 10%
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg
1/2 tsk salt
19-20 dl vetemjöl

2 msk smält smör
Strösocker och färgat strösocker

Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt, 37°. Stöt saffran med 1 tsk socker, blanda ner i degvätskan.

Smula jästen i en bunke och häll över den ljumma vätskan. Tillsätt kesella, sirap, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Strö över mjöl och jäs under duk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.

Ta upp och knåda degen lätt, kavla ut till ca 1 cm på mjölat bakbord. Ta ut hjärtan med pepparkaksmått, lägg dem på plåt med bakplåtspapper. (Om du vill ha russin i bullarna, stick ner dem nu). Låt jäsa under duk 20-25 min.

Grädda mitt i ugnen 5-6 min. Pensla de varma bullarna med smör och doppa dem i socker
I stället för att göra hjärtan gjorde vi i år givetvis grisar i stället.

1 kommentar: